Nederland

Shiatsu-geschiedenis in NederlandDenis Binks
Denis J. Binks (1930-1997) volgde zijn opleiding aan het Japan Shiatsu College in Tokyo, Japan. Zijn leermeester was Tokujiro Namikoshi-sensei. Na zijn opleiding tot shiatsu-therapeut en shiatsu-docent introduceerde hij de nog onbekende behandelmethode in 1975 in Nederland. Een jaar later opende hij de Nippon-Nederlandse Shiatsu School.

Deze school leverde een belangrijke bijdrage aan het veranderingsproces ten aanzien van gezondheid en gezondheidszorg, dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw op gang kwam. Binnen diverse disciplines van de zorg ontstond belangstelling voor Shiatsu als zelfstandige holistische therapie en als complementaire behandelmethode. De oosterse denkwijze dat lichaam, geest en hart met elkaar verbonden zijn, integreerde zich in de westerse geneeskunde.

Tokujiro geeft Denis lesDe Nederlandse Shiatsu School spreidde haar vleugels uit richting Europa. Denis Binks en Roberto Taverna van de Italiaanse Shiatsu School in Rome ontwikkelden een hechte samenwerking. Later sloot de Zwitserse Namikoshi Shiatsu School zich aan bij het tweetal. In 1993 leidde dit tot de oprichting van de European Shiatsu Academy met secties in Nederland, Italië en Zwitserland. Op verzoek van Toru Namikoshi-sensei richtte Denis, eveneens in 1993, de European Shiatsu Association op.

 

Sponsoren

ESAcademy
BiBu
DBA
Dutch Shiatsu College
TAO Shiatsu
Ohashiatsu
Kobayashi Medical Shiatsu Academy
CSMBK

Realisatie: verenigingenweb