Nieuws

Seitai seminar met Masami Ogie sensei

Rob Turfboer

was de titel van de bekendmaking van Paula Kobayashi shihan. Zij vermeldde het volgende: "Seitai is in Europa nog vrij onbekend, het is een traditionele massage techniek uit Japan.

Masami Ogie sensei is al jaren lang werkzaam in de medische kliniek in Nagano. Seitai kan in combinatie met Shiatsu therapie heel goed samen gaan en worden toegepast in de praktijk. Seitai is een uitzonderlijke manuele therapie om het zelf genezend vermogen van het lichaam te stimuleren." Genoeg ingrediënten om mij nieuwsgierig te maken en mij aan te melden voor het seminar.

Ogie sensei bleek een vriendelijke en kundige leraar die de geschiedenis, theorie en praktijk van Seitai op een boeiende manier kon overbrengen. Hij haakte in op actuele gebeurtenissen. De geboorte van een kleinkind van Paula gebruikte hij om het belang van de juiste stand van het bekken te benadrukken. Hij legde moeiteloos de relatie tussen verschillende functies in het lichaam en de lumbale wervels uit. Met eenvoudige maar zeer duidelijke tekeningen liet hij zien wat het effect is van een scheefstand van het bekken, op de lichaamshouding van de mens.

In de middag ging het gemengde gezelschap van karateka, shiatsu- en massage therapeuten onder zijn leiding aan de slag met een efficiënte maar eenvoudige oefening om de lichaamshouding te corrigeren en in de natuurlijke houding terug te brengen. In de pauze genoten wij van een uitstekend verzorgd lunchbuffet.

De tweede dag liet Ogie sensei ons zien hoe hij met behulp van warme handdoeken het zelfgenezend vermogen van zijn lichaam had gestimuleerd om te herstellen van een blessure die hij tijdens basketbal had opgelopen. Fascinerend om te horen dat hij de zweepslag waar hij aan leed behandelde met warmte in plaats van met koude, zoals mij altijd is geleerd.

Na een middagpauze met alweer een uitstekend lunchbuffet leerden wij de basis van een buikdiagnose aan. Mooi om te ervaren dat ook een leek op het gebied van aanraken, dankzij een geduldige leraar, zo snel de beginselen van 'het voelen' zich eigen kan maken.

Aan het einde van het seminar beloofde Paula ons dat zij Ogie sensei regelmatig zal uitnodigen voor een vervolg op dit mooie weekend. Ik kan niet wachten... Fahra Nasri die de vertaling uitstekend verzorgde verdient ook een vermelding en een compliment. Met de traditionele 'saké-borrel' namen we afscheid van Ogie sensei en van elkaar en gingen tevreden (met honger naar meer) naar huis.

            

Sponsoren

BiBu
ESAcademy
Ohashiatsu
CSMBK
Verera
DBA
Dutch Shiatsu College
Kobayashi Medical Shiatsu Academy

Realisatie: verenigingenweb