Nieuws

Stemmingswisselingen

Yoff Kau

De vijf elementen en emoties.

k vind het reuze interessant om in mijn shiatsu behandelingen en bij de Do-In lessen de seizoenen en elementen mee te nemen in mijn perceptie en er soms zelfs mee te spelen. Momenteel zitten wij nog in het vuur seizoen, maar de invloeden van het naderende aarde seizoen zijn al merkbaar. En is het soms handig om die Drievoudige Verwarmer eens extra in te zetten met al die wisselende temperaturen en weersinvloeden!

Een leuk boek dat schrijft over onze persoonlijkheid, emoties en de invloed van de vijf elementen is "De Lachende Boeddha" van Ton van Gelder. Hij heeft overigens meerdere fijne boeken geschreven die het lezen waard zijn.

Hieronder vind je een klein deel van een uittreksel uit een workshop die Yoff heeft gegeven over deze materie, in dit geval specifiek met betrekking tot het Aarde-element. Dit prikkelt je wellicht om op onderzoek te gaan wat de emoties en elementen voor jou als therapeut en mens kunnen betekenen, maar ook in je benadering tot cliënten en de opbouw van je behandelingen, want verandering van spijs doet eten!

Bespiegelingen over "Tobben en de miltenergie / de relatie tussen Ik en de ander”

  • Je denkt dat tobben een geestelijk iets is, maar het begint lichamelijk
  • Tobben voelt als zwaar en vol, je voelt je neergedrukt en krachteloos
  • Je wilt dit gevoel niet ervaren en vlucht uit je lijf, en belandt dan meestal in je hoofd
  • Het is mens eigen om een diep en bevredigend contact te willen met de ander, als je in die behoefte wordt bedreigd dan wordt miltenergie geprikkeld
  • Voorbeelden van oorzaken van verstoorde milt energie: scheiding van een geliefde, in de steek gelaten zijn, ziekte en overlijden van belangrijke personen in je leven, gepest worden op school, incest situaties of verkrachting, etc.
  • Een evenwichtige miltenergie is de voedingsbodem voor gezonde contacten met anderen. Dit zorgt ervoor dat je met compassie omgaat met anderen, zonder opdringerig te zijn. En dat anderen zich uitgenodigd voelen om met jou in contact te treden
  • Een onevenwichtige miltsituatie prikkelt bijvoorbeeld mensen die ongevraagd hun hulp bieden aan anderen, soms op het agressieve af

Sponsoren

Verera
Kobayashi Medical Shiatsu Academy
Ohashiatsu
DBA
Dutch Shiatsu College
TAO Shiatsu
ESAcademy
CSMBK

Realisatie: verenigingenweb